Første uge i min sidste praktik – uden sko

10. september 2017

Ja, så er min sidste praktiks første uge slut. Jeg er i denne omgang på i friskole i Aarhus, hvor jeg skal undervise i dansk og engelsk i 8. klasse. Og jeg kan godt sige, at det er anderledes end, hvad jeg ellers har været vant til!

Skolen er skofri – det gælder også for alle voksne. Det betyder derfor, at både børn og voksne render rundt i strømpesokker, sutsko eller indesko. Dét er interessant – for skoene har faktisk ret meget at sige i forhold til at give udtryk for, hvem man er. Det er lidt ligesom uniformen på privatskolen i Texas – der er en anden indstilling til, hvem man er, når der er en dresscode.

Lærerværelset er et rum med rigtig mange sofaer med forskelligt betræk og forskellige former. De er placeret i en form for rundkreds, så man kan sidde og snakke sammen. I et hjørne står der et slags spisebord, som egentlig kun bliver brugt til en smule forberedelse, der kræver et ordentligt bord – og til at spise, hvis man har mad med, der kræver kniv og gaffel. I det store hele er det altså primært sofaerne, hvor lærerne bor. Atmosfæren er helt speciel – for alle er som sagt i strømpesokker, enkelte har indesko på, og så sidder de eller dér. I sofaerne. Med fødderne smækket op på de små sofaborde eller benene krøllet op i sofaen og flasher deres mønstrede strømper. Dét har jeg aldrig oplevet før på et lærerværelse! Det tager på en måde alvorligheden væk og gør, at folk bliver mere tilnærmelige.

Mit første indtryk er i hvert fald, at det er et rart sted at være. Jeg glæder mig lidt til at begynde at undervise og til at se, om manglen på “rigtige” sko har en indflydelse på mit fodfæste.