Litteratur er sjovt

Ja, det er nok ikke alle, der vil være enige med mig, når jeg siger,  at litteratur er sjovt, spændende og helt fantastisk. Det er også de færreste, der kan forstå, at jeg gad bruge tre år af mit liv på at læse litteraturhistorie på universitetet. Og jeg mødte aldrig nogen, der kunne forstå, hvorfor jeg drømte om, at komme til at  arbejde på et arkiv blandt gamle, støvede og for længst glemte  dokumenter og skrifter. Det kan jeg til dels godt forstå, men jeg synes, at det er trist, at bøgernes plads i menneskers liv ofte bliver erstattet af iPads, smartphones, TV og alt det andet elektronik, der på en eller anden måde kan underholde uden at aktivere hjernen. Indrømmet – jeg benytter mig selv af stort set alle disse medier med stor fornøjelse, men jeg har altid en bog ved hånden.

Jeg er altså, som man måske kan forestille sig, stor fortaler for, at litteraturen skal genindføres og generobre sig en plads i folks hjerter! Og nu vil jeg fortælle, hvorfor!

For de mennesker, der elsker facts og videnskabelige undersøgelser, så kan jeg henvise til David Comer Kidd og Emanuele Castanos forskning i, hvad “god” litteratur gør ved mennesket. De har nemlig bevist, at læsning af den “gode” litteratur faktisk øger ens evne til at forstå andre menneskers tanker og følelser. Litteraturen gør altså mennesket mere empatisk, og bedre fungerende. Se artiklen på dansk: http://videnskab.dk/kultur-samfund/ny-forskning-laes-en-god-bog-og-bliv-et-bedre-menneske

Den gode litteratur beskrives som den slags litteratur, der vinder priser, og Kidd og Castano fremhæver Dostojevskij som et pragteksemplar. Dog vil jeg personligt mene, at det kræver lidt af enhver læser at komme igennem Dostojevskijs værker og ville derfor nok vælge at begynde et andet sted! (Se min bogliste)

Litteratur kan bare så meget, hvis man spørger mig. Tænk, når man sidder med en roman, skrevet for mere end 100 år siden, eller bare for et år siden, så sidder man faktisk med en bunke papirer, der indholder en del af et andet menneske. Det er det andet menneskes tanker og følelser og til tider personlige oplevelser, der ligger til grund for historien bag værket. Man kan måske sige, at man sidder med en lille del af et andet menneskes sjæl i hånden. For mig at se, er bøger højhellige, og jeg smider ALDRIG bøger ud. Der er så meget historie på hver en side, og hvert eneste ord giver samtidig et lille indblik i den tid som historien er skrevet i.

Når jeg går ind i et bibliotek kan jeg få helt gåsehud. Så meget viden, så mange tanker og følelser samlet ét sted. Det er da noget af det mest fantastiske!

Jeg kan altså sige rigtig meget om litteratur og fortælle rigtig meget om, hvorfor jeg synes, at alle skulle læse, bare lidt, indimellem. Drop alle de lysende skærme og find en god bog frem, skab noget hygge omkring læsningen så det ikke bare bliver en sur pligt, og så tror jeg altså på, at uanset om man læser Dostojevskij og Milton eller om man læser Dan Brown og Jussi Adler Olsen, så vil man opleve at blive et bedre fungerende menneske – om ikke andet fordi man har givet sig selv lov til at koble fra uden alt det elektroniske lys fra flimrende skærme!

Jeg har lavet en liste med bøger som jeg vil anbefale. Og ja, mange af dem er rette mod den yngre, mindre voksne gruppe af læsere, men det er et sted, hvor man kan finde lidt inspiration 🙂